måndag 30 april 2018

Into the water

Jag är en av dem som njöt av att läsa Paula Hawkins debut The Girl on the Train. Därför har jag sett fram emot den här thrillern.

Genom det lilla engelska samhället Beckford, rinner en flod med en mörk historia. Vid en flodkrök som kallas The Drowning Pool sluttar en klippa rakt ner i vattnet.  När berättelsen tar sin början har den självständiga och egensinniga Nel Abbot precis hittats död där. Några månader tidigare avslutade tonåringen Katie också sitt liv på samma plats. Två kvinnor har slutat sina dagar på precis samma ställe. Det var ingen tvekan om att skötsamma Katie begick självmord, även om varken familjen eller resten av samhället förstår varför. Men Nel har de flesta motstridiga känslor om. Hon skrev på en bok om The Drowning Pool och de kvinnor som genom historien slutat sina dagar där. Vissa är till och med lättade över att hon gått bort. Men var det verkligen ett självmord?

Romanen har många berättare. Två poliser, Nels syster och hennes dotter, två medlemmar ur Katies familj och några till. Det går enkelt att hänga med i historien och göra sig en bild av vem Nel var och även Katie. Mina favoritbitar är utdragen ur boken som Nel skrev på. Men som thriller är den inte lika bra som hennes tidigare. Det är som att hon målar med en för bred pensel, eller något. Den är läsvärd men övertydlig. Trots sina tvistar. Så det var väl trevlig läsning men inget (positivt) slag i magen som vissa spänningsromaner kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar