onsdag 16 maj 2018

Kapitelböcker för syskon




Lillebror och Nalle (och första delen Lillebror och Billanär den allra första kapitelbok jag läste för min äldste son. Jag lyssnade på den själv när jag var liten. Den är fortfarande lika genialisk! På sätt och vis är det en inkörsport till kapitelböcker för yngre barn. Det är någon bild här och där men mestadels får barnet öva på att se bilderna inom sig. Den kräver heller inte att man behöver minnas vart man är i boken. Kapitlen hänger inte samman till en enda lång berättelse.
    Lillebror är yngst av några syskon. Den handlar den om  Lillebror, som kanske är i fyraårsåldern, och kompisen Billan, och så Nalle på ett hörn.
De upptäcker hemliga rum under en trappa, råkar klämma fingret riktigt illa och hur det känns, håller kalas med gosedjur och skämtar om mackor.
     Författarna Jujja och Thomas Wieslander är hjärnorna bakom Mamma Mu, Dagspöket och en massa tidlösa barnsånger. Böckerna om Lillebror är också ett så fint tittskåp in i barndomens lek och språkande.  Läs, snälla!

 Den här passar utmärkt att läsa för förskolebarn i olika åldrar. Vi har testat hemma med en fyraåring och hans storebror och båda lyssnade intresserat. 
    Siri flyttar med sina föräldrar, stora- och lillasyster från Stockholm till Dalarna. Det är mycket som är annorlunda på landet. Men fokus ligger på hur fyraåringen Siri upplever sin nya miljö. Viktig är också relationen hon har till sina syskon. Kapitlen är ganska korta, vilket underlättar för de yngre lyssnarna. Vi får möta Siri när gon längtar efter Momor, badar tills varmvattnet tar slut, blir sjuk och träffar en bonde som har kossor och pratar konstigt. Det finns en till bok om Siri som heter Sagor om Siri med fristående kapitel. Där finns en hel del rafflande kapitel, som det när Siri sväljer en mutter!




I några fristående och fint illustrerade kapitel berättar Saga om sitt liv. Det är vardagligt och trevligt. Bra igenkänning men kanske inte magisk barndomsklassiker.


















                                            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar